A magyar vasúti biztosítóberendezési hálózat és ETCS-rendszer korszerűsítését célzó stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a V-Híd Zrt. és az AŽD Praha s.r.o. a berlini INNOTRANS 2022-n

Magyar hálózathoz illeszkedő jelző- és biztosítóberendezési eszközök közös gyártásáról állapodott meg a magyar vasútépítésben vezető szerepelt betöltő V-Híd Zrt., és a piacvezető cseh fejlesztő és gyártó AŽD Praha s.r.o.

 

Szeptember 20. és 23. között zajlik Berlinben az InnoTrans 2022 kiállítás. A kétévente megrendezett kiállítás a közlekedésszakma – ezen belül is főként a vasúti szektor – egyik legrangosabb eseménye, melyen az iparág legjelentősebb vállalatai képviseltetik magukat.


Zdeněk Chrdle, az AŽD s.r.o. vezérigazgatója  és Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója (Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu)

 

A stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a társaságok együttműködnek a vasúti jelző-és biztosítóberendezések fejlesztésében, gyártásában és értékesítésében Magyarországon. Az együttműködés része a cseh know-how és eszközök alkalmazása a végső berendezések magyarországi gyártás során, valamint speciálisan a magyar igényekre szabott szoftverek kifejlesztése.

 

Az együttműködés fejlesztési lépcsők átugrását teszi lehetővé a magyar fél számára

A magyarországi vasúti biztosítóberendezési hálózat sajátossága, hogy eltérő technológiájú rendszereket ölel fel, egyszerre üzemelnek több mint százéves és korszerű elektronikus berendezések is. A cseh vállalat rendszerei rugalmasan illeszthetők a magyar viszonyokhoz. A folyamathoz kapcsolódó gyártást Magyarországon tervezik.

Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója kifejtette:

„Célunk, hogy a biztosítóberendezések területén korszerű, magyar termékeket gyártsunk. Minden biztosítóberendezésnek ugyanazokat a feltételeket kell tudnia biztosítani, tehát meg kell felelnie a magyar előírásoknak ugyanakkor az európai átjárhatósági követelményeknek is. Jelenleg nagyban függünk a külföldi gyártóktól, akik között korlátozottan érvényesül a verseny. Szeretnénk ezt az állapotot megtörni, és életképes magyar alternatívát nyújtani. A V-Híd Csoport fejlődésében fontos lépés, hogy immáron ne csak alkalmazzuk a vasúti technológiák digitális eszközeit, hanem mi is állítsuk elő azokat. Amennyiben gyorsan szeretnénk eredményt elérni, akkor bizonyos fejlesztési lépcsőket át kell ugranunk, ehhez találtunk partnert az AŽD-ben.”

Zdeněk Chrdle, az AŽD s.r.o. vezérigazgatója elmondta:

"Örülünk, hogy vállalatunk hozzájárulhat a magyar biztosítóberendezési rendszer korszerűsítéséhez. Hosszú távú stratégiai együttműködés kezdetén állunk, melynek során egy olyan magyar biztosítóberendezési rendszert hozunk létre, melyben a V-Híd az AŽD támogatásával főszerepet játszana. Teljes mértékben egyetértünk azzal a stratégiával, hogy minden országnak saját biztosítóberendezési technológiával kellene rendelkeznie és nem szabadna külföldi beszállítóktól függenie. Ez a vasúti biztonság területén pedig még fontosabb is, mint más esetekben".

Forrás: magyarepitok.hu